Українці втечуть із Польщі до Німеччини? Зменшення ВВП Польщі на 1,6 %

Польські агенції працевлаштування, які діють в Україні, попереджають: конкуренція за українських працівників із Чехією, Словаччиною та Німеччиною посилюється. Про це пише «Rzeczpospolita».

«Німецькі посередники вже набирають кандидатів на роботу в Україні, готуючись до набрання чинності положень, які в наступному році сприятимуть трудовій міграції до Німеччини. Посилилася також конкуренція за працівників із Чехією та Словаччиною. Українцям пропонують зарплату на 20–30 % вищу, ніж у Польщі.

«Із Польщі може виїхати велика частина фахівців», – побоюється Маріан Пшезьдзєцький, директор українського відділення «Work Service». Асоціація підприємців та роботодавців (ZPP) оцінює потенційний відтік українців на 500 тис. осіб, що може знизити ВВП Польщі на 1,6 %.
За словами Яцека Пєхоти, президента Польсько-української торгової палати, хоча перевагою Польщі для українців є географічна та культурна близькість, конкуренція із країнами, де можна заробити більше, є реальною загрозою.

Відповідно до німецької статистики, яку цитує «PulsHR», у 2017 р. після введення безвізового режиму для українців, їх кількість у Німеччині зросла майже на 10 % – до 138 тис. ZPP закликає створити узгоджену міграційну політику. Її майже завершений проект восени був направлений на міжвідомчі консультації. Міграційна політика, як наголошує Міністерство інвестицій та розвитку, вимагає взаємодії багатьох міністерств і стосується багатьох тем.

Джерело: TVP Info