Як відкрити власну фірму у Польщі?

Для відкриття власної фірми на території Польщі іноземні громадяни, в тому числі й українці, повинні зібрати певний пакет документів, а також пройти декілька процедур, про які йтиметься далі.

Основні умови:
• повнолітність іноземного підприємеця,
• мати закордонний паспорт, дійсний щонайменше 18 місяців з моменту подачі документів на реєстрацію,
• досвід у веденні бізнесу в рідній країні.

Якщо все це у вас є, можете сміливо братися за втілення власної ідеї.

З чого розпочати відкриття фірми в Польщі?
Перш за все варто визначитись чим саме ви хочете займатись і який статус матиме ваша майбутня фірма в Польщі. Требаз’ясувати польський ринок, вивчити попит і пропозицію на певні послуги чи товари, дізнатися, яка діяльність приносить великі прибутки і де саме варто її розпочати. Досвідчені підприємці радять починати з чогось меншого, наприклад невеликого хостелу або крамниці, і з часом розширювати свою діяльність.

Перший етап, щоб створити власне підприємство в Польщі є його реєстрація, що передбачає вибір форми власності. Цей крок є дуже важливим, оскільки від нього залежать всі ваші дальші дії. Абсолютно різні процедури потрібно пройти, якщо ви хочете бути в Польщі приватним підприємцем (Jednoosobowa działalność gospodarcza) і якщо плануєте заснувати товариство (Sp. z o.o.).

Хто може стати приватним підприємцем в Польщі?
Будь-який легальний бізнес в Польщі можуть вести власники іноземних компаній, а також фізичні особи. На підставі Закону Польщі „Про свободу господарської діяльності” від 2 липня 2014 року на однакових з польськими громадянами правах зареєструватись як приватний підприємець можуть іноземці, які:
• мають право на постійне проживання в Польщі (zezwolenie na pobyt stały);
• мають право на проживання довготермінового резидента Європейского Союзу;
• отримали Карту Поляка;
• перебувають у шлюбі з громадянином країн ЄС і мають законне право проживати на території ЄС разом з чоловіком/дружиною;

  • володіють правом на тимчасове або постійне проживання в Польщі на таких підставах:
  • дійсний шлюб з громадянином Польщі;
  • возз’єднання з членом сім’ї, який проживає на території Польщі на підставі дозволу на постійне проживання або дозволу на проживання довготермінового резидента ЄС;
  • возз’єднання з членом сім’ї, який проживає на території Польщі на підставі дозволу на тимчасове проживання на період не менше 2 років.

Відкриття власної фірми в Польщі з Картою Поляка?
Власники Карти Поляка і візи, виданої на її підставі, можуть вести підприємницьку діяльність на таких самих правах як громадяни Польщі, тому що вона значно розширює можливості іноземців в Польщі.

Маючи цей документ, що засвідчує польське походження, ви також зможете одразу ж отримати право на постійне проживання в Польщі (karta stałego pobytu), а невдовзі і польське громадянство. Окрім цього, ви маєте право на отримання матеріальної допомоги і дофінансування для відкриття власного бізнесу.

Важливо пам’ятати, що серед документів, які вам обов’язково знадобляться для реєстрації, є не лише пластикова Карта Поляка, але й так звана «Decyzja» – документ, який засвідчує рішення консула про видачу вам Карти Поляка.

Який бізнес можуть вести ті, хто не має права на проживання в Польщі?
Ті, хто не мають права на постійне проживання на території Польщі, можуть створити такі господарські товариства (Spółka prawa handlowego):

  • товариство з обмеженою відповідальністю (Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp. z o.o.);
  • акціонерне товариство (Spółka akcyjna);
  • командитне товариство (Spółka komandytowa);
  • командитно-акціонерне товариство (Spółka komandytowo-akcyjna).

Скільки коштує реєстрація власної фірми в Польщі?
Відкриття ТзОВ в Польщі (Sp. z o.o.) передбачає обов’язкову реєстрацію в Державному Судовому Реєстрі (KRS). Реєстрація є платною і коштує близько 500 злотих. Додатково потрібно оплатити 100 злотих за розміщення оголошення в урядовому віснику (Monitor Sądowy i Gospodarczy). Після оплати ви отримаєте свідоцтво про реєстрацію, а також податковий номер (NIP) і статистичний номер (Regon). Суд самостійно відправляє реєстраційні заяви в інші фонди разом з даними про реєстрацію в KRS.

Окрім цього, підприємець повинен подбати про виготовлення печатки, що в середньому коштує 30 злотих, і відкриття банківського рахунку, ціна якого залежить від банку. Це не обов’язкові, але все ж бажані кроки.

Фінансові затрати залежать не лише від обов’язкових юридичних формальностей, слід врахувати й такі потреби, як оренда офісного приміщення і техніки, купівля ліцензії, вартість послуг бухгалтера та багато іншого.