Закон про валюту

З 7 лютого вступив в силу Закону України «Про валюту і валютні операції». На цей прогресивний та кардинально новий закон бізнес-спільнота Європейської Бізнес Асоціації чекала більше 25 років.

Від тепер знижується норма обов’язкового продажу валютних надходжень (конвертування валюти в гривню) — з 50% до 30%. Вдвічі збільшується граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами — зі 180 до 365 днів (строк, протягом якого контрагенти мають розраховуватись один з одним). Скасовується можливість купівлі іноземної валюти за правилом Т+1, тобто лише на наступний день після її замовлення в банку (зараз валюту можна буде купити швидше).

А також дозволяється купівля іноземної валюти онлайн для фізичних осіб . Так, стане можливим здійснення операції з обміну валюти у сумі до 150 000 грн через дистанційні канали обслуговування (онлайн-банкінг) 24/7. Крім того, буде можливість здійснити обмін валюти у відділеннях поштового зв’язку.

Скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції, їх замінить система е-лімітів — і для юридичних осіб сума становитиме 2 млн євро на рік (для фізичних — 50 тис євро/рік). Крім того, ліцензії будуть в електронному форматі, адже раніше вони мали паперовий вигляд.

Інвестувати у закордонні цінні папери та інші активи відтепер можна буде суму до 50 тисяч євро на рік. І одне із головних про що просив бізнес — репатріація дивідендів. Наразі дозволено репатріювати дивіденди в іноземній валюті за 2018 рік у межах 7 млн. євро на місяць.

В той же час, нововведенням є також відміна реєстрації кредитів від нерезидентів і додаткові механізми для хеджування валютних ризиків.

Відсьогодні, в дію вводиться близько 20 послаблень, важливих як для роботи бізнесу, так і для населення країни в цілому. Запроваджується повноцінна валютна лібералізація та забезпечення вільного руху капіталу у відповідності до Угоди про Асоціацію Україна-ЄС. Так би мовити, цивілізовані стандарти, за якими живе світ. Сподіваємось, вони якісно запрацюють і в Україні. Дійсно, певні обмеження залишаються, але вони неодмінно будуть зняті при досягненні макроекономічної стабілізації„, — сказав керівник департаменту з представництва компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, Ігор Гоцик.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила Закон «Про валюту та валютні операції» 21 червня 2018 року.