Акция захисту бджіл

У рамках “Проекту всесвітнього захисту бджіл” (World Bee Project) IT-компанія Oracle працює над створенням глобальної мережі “смарт-вуликів” зі штучним інтелектом. Так вчені хочуть в режимі реального часу отримувати інформацію про взаємозв’язок бджіл та їхнього довкілля.

Щороку у світі скорочується популяція бджіл. Це тривожить як фермерів так і екологів. Адже процес запилення є надзвичайно важливою ланкою сільського господарства. Вчені припускають що зменшення популяції бджіл має декілька причин: надмірне використання інсектицидів; забруднене повітря; глобальне потепління; варіатозний кліщ і навіть перешкоди від електромагнітної радіації.

Вулики будуть оснащені сенсорами, які вловлюватимуть звуки дзижчання бджіл, рухи їхніх лапок і крилець, вагу меду, рівень вологості у вулику, а також місцеву погоду та рівні забрудненості повітря. Використання сенсорів у вуликах не новина, але застосування штучного інтелекту є інноваційним.

“Чи не найважливішою сукупністю даних є звук. Ми конвертуємо його в потік даних і використовуємо для машинного навчання, щоб проінформувати бджоляра. А з технологією Oracle Cloud ми можемо дуже швидко отримати багато даних. У нас є технологія, що сама навчається, сама налаштовується і сама себе корегує, тож усі потрібні дії вона автоматизує”— розповів Джон Ейбел, віце-президент Oracle з хмарних технологій.

Подібне спостереження за комахами дозволить виявити які саме проблеми та на якому етапі зустрічають бджіл. Так, за останні 50 років обсяги сільськогосподарського виробництва, що залежить від запилення, зросли на 300%, тоді як популяції бджіл різко зменшилися.